Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
strong results
solid relationships

Mythes en waarheden over solliciteren

Mythes en waarheden over solliciteren

 

Er wordt zoveel geschreven en verteld over solliciteren dat je niet meer weet wat je moet geloven. Moet je ervoor zorgen dat je CV opvalt tussen de andere? Of stel je beter een zakelijk, verzorgd CV op met enkel informatie die relevant is voor de job? En klopt het echt dat werkgevers in deze Facebooktijden alles over je weten, nog voor je op gesprek bent geweest? Wij namen enkele van die hardnekkige sollicitatiemythes eens grondig onder de loep.

Een CV moet opvallen, zowel inhoudelijk als visueel

Rekruteerders lezen al zoveel saaie sollicitatiebrieven dat ze voor de verandering graag eens verrast worden. Dus wie zijn CV bovenop de stapel wil zien belanden, moet er iets origineels van maken. Met een grappig boekje over jezelf, een CV in de vorm van een menukaart, of een funky lettertype toon je dat je creatief bent en anders dan de andere kandidaten die solliciteren.

 

Juist?

Een interessant CV is inderdaad de eerste stap in de richting van een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Maar aan vreemde lettertypes en flauwe grapjes in je CV hebben rekruteerders veelal geen boodschap. Veel hangt echter af van de functie en de sector. Solliciteer je voor een job als grafisch ontwerper, dan zal men wellicht iets meer aandacht schenken aan de vormgeving van je CV. Voor de doorsnee job als bediende hou je het echter beter sober. Beperk je tot de relevante info en geef eventueel een persoonlijke twist aan je CV door kort iets te vertellen over je interesses of hobby's, of door een pasfoto toe te voegen.


Big Brother is watching you

Nog voor je wordt uitgenodigd voor een gesprek, weet de personeelsmanager alles over jou. Via online sociale netwerken komt hij te weten wat je hobby's zijn, waar je vorige zomer op reis bent geweest, en wat je favoriete muziek is.

 

Juist?

Het klopt dat HR-managers veel makkelijker dan vroeger info over kandidaten op het internet kunnen vinden. Maar ga er niet vanuit dat een rekruteerder je Facebookpagina helemaal uitspit en alles gaat lezen wat over jou geschreven is. Het CV en de motivatiebrief zijn nog altijd het allerbelangrijkste en op basis daarvan zal je worden uitgenodigd voor een gesprek of niet. Het is natuurlijk wel zo dat je negatieve uitlatingen op Facebook of andere netwerken beter achterwege laat als je aan het solliciteren bent.De job is voor de kandidaat met de beste opleiding en de meeste ervaring

Als je afgaat op de vacatures die ze publiceren, lijken de verwachtingen van sommige werkgevers zo hoog gespannen dat je nauwelijks nog durft te solliciteren. De ideale kandidaat spreekt perfect vier talen, heeft minstens 10 jaar ervaring en twee universitaire diploma's, en is helemaal thuis in de sector. Voldoe je niet aan die criteria, dan mag je het vergeten.

 

Juist?

Werkgevers proberen zoveel mogelijk informatie te verwerken in jobadvertenties, maar niet al die info is even belangrijk. Komt je profiel enigszins in de buurt van wat men verwacht, dan is de kans best groot dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Voor veel werkgevers geven persoonlijkheid, communicatieve vaardigheden en teamspirit trouwens de doorslag bij de keuze van de juiste kandidaat.

 

Bron : stepstone

Publicatiedatum: 7 juni 2016